Livre
Néerlandais

De verboden zolder

Paul van Loon (auteur), Rick De Haas (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Tika gaat logeren bij haar oom en tante. Ze mag in hun huis nergens aankomen en ze mag vooral niet op de zolder komen! AVI-M5. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Geheimen
Niveau de lecture
AVI M5, AVI 5
Titre
De verboden zolder
Auteur
Paul van Loon 1955-
Dessinateur
Rick De Haas
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2008
49 p. : ill.
ISBN
9789027668813 (hardback)

Commentaires

Tika wordt erg kil ontvangen wanneer ze een week gaat logeren bij tante Zelda en oom Ren. Er gebeuren vreemde dingen in het grote huis, zoals zwevende tafels en dansende kopjes en Tika mag absoluut niet op zolder komen. Als 's nachts een stem haar roept om naar zolder te komen, gaat ze op onderzoek uit. Ze vindt een pop en een schrift van een jongen die behekst blijkt te zijn. Deel van de reeks 'Lees! met Paul van Loon'*. Eenvoudige zinsbouw en woordgebruik. Over het algemeen korte zinnen, iedere zin begint op een nieuwe regel, AVI-M5. Het verhaal is ingedeeld in tien hoofdstukjes. Duidelijk lettertype, stevig wit papier, ruime bladspiegel. Met enkele paginagrote illustraties die de sfeer van het verhaal goed weergeven. Aantrekkelijke omslagillustratie. Spannend griezelverhaal. Goed bruikbare leesoefenstof voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

De verboden zolder

Tika's vader gaat voor een week op reis en ze moet bij oom Ren en tante Zelda gaan logeren. Ze wonen in een oud herenhuis. Bij haar aankomst voelt Tika dat ze niet welkom is en dat er een rare sfeer hangt. Niemand praat met haar. Tika wil het huis verkennen maar dit is haar ten strengste verboden, vooral op de zolder mag ze geen voet zetten. Tika's nieuwsgierigheid wordt alleen maar groter wanneer er regelmatig een trilling door het huis gaat en ze stil gefluister hoort. En waarom komt die oude dokter aan de voordeur? Meer dan een simpel griezelverhaaltje voor achtjarigen is dit niet. Maar geheimen, geesten en een dapper meisje als hoofdfiguur houden hen misschien wel aan het lezen. Achteraan staan getekende portretjes van de mensen die in het verhaal voorkomen. De lezer wordt gevraagd hen te identificeren. De illustraties bij het verhaal mogen er best zijn; ze hebben de juiste sfeer te pakken.

Suggestions