De bib gaat voor een update!

Het is spannend in onze bibliotheek. Na het succesvol omgaan met de coronacrisis staan er alweer nieuwe grote uitdagingen voor de deur. Gepland, dit keer. Gelukkig. Hieronder verklaren we graag de extra bedrijvigheid die in het gebouw voelbaar is.

update sluiting

Nieuw bibliotheeksysteem

Uitlenen, innemen, leners inschrijven en een collectie beheren ... dagelijkse kost voor elke bibliotheek. Er is goede informatica nodig om te zorgen dat dat allemaal vlot verloopt. In Vlaanderen wordt al een tijd gewerkt aan een eengemaakt systeem. In 7 zogenaamde “migratiegolven” worden de verschillende lokale en provinciale bibliotheeksystemen vervangen door 1 modern, gemeenschappelijk systeem. Dit kan de samenwerking tussen bibliotheken versterken, komt de dienstverlening ten goede en maakt onderhoud efficiënter en goedkoper. Na de zomer surft ook Bib Willebroek mee op de nieuwe golf.

Zelfuitleenbalies

Niet alleen voor het personeel wordt dit allemaal een hele aanpassing, ook de bezoekers zullen voor een nieuwe manier van “bibliotheekgebruik” staan. Zo zal het uitlenen en innemen in de toekomst aan een zelfuitleenbalie gebeuren. Uiteraard blijft het personeel ter beschikking om de bezoekers verder te helpen. Beter zelfs: door het “gewone” boekenverkeer te automatiseren, komt er ruimte vrij om bezoekers met andere zaken sneller en nog beter bij te staan (boekstart, inschrijven voor activiteiten, vragen beantwoorden, kopiëren en afdrukken van documenten, hulp bij internet, opzoeken en het achter de schermen verder werken aan de belevingsbib  …). De bib is immers veel meer dan enkel het lenen van boeken.

Sluiting

Een nieuw bibliotheeksysteem invoeren: da’s heel veel werk. Vele duizenden boeken, cd’s, strips, films, … moeten worden overgezet. Al deze materialen zullen elk afzonderlijk ook een nieuwe “tag” krijgen (een fysiek label) om met de zelfscan te kunnen werken. Gedurende de voorbije maanden werd de volledige collectie dus zeer uitvoerig uitgekamd om te kijken waar afvoer, vervanging of aanvulling op zijn plaats was. Ook de volledige lenersadministratie wordt in het nieuwe systeem ingevoerd. Door deze grote werkzaamheden zal de bibliotheek helaas gesloten zijn van 6 tot 20 oktober. Activiteiten die in die periode gepland zijn zullen wel gewoon kunnen doorgaan.

Nieuwe inrichting

De sluitingsperiode die nodig is om alles definitief in het nieuwe informaticasysteem te gieten zal door het personeel ook dankbaar gebruikt worden om de binnenkant van het bibliotheekgebouw onder handen te nemen. Hoe het er allemaal precies zal uitzien, dat mag nog even een verrassing blijven en ook na de sluitingsperiode zullen er nog dingen veranderen.

Feest!

Het zijn dus drukke en intensieve maanden voor het personeel, maar iedereen staat te popelen om ook deze “challenge” tot een goed einde te brengen. En dan is het tijd om te feesten.
Er wordt gemikt op november/december voor een heus “BibFeest”. Zie het een beetje als de traditionele “verwendag”, maar dan anders. Die dag zal het grote publiek op een feestelijke manier kennis kunnen maken met (een stevig voorproefje van) “De Bib 2.0” en samen met het personeel genieten van hapjes, drankjes en muziek. En dat zal oververdiend zijn!

update sluiting