De bib :: update bijna voltooid!

Het is spannend in onze bibliotheek. Na het succesvol omgaan met de coronacrisis staan er alweer nieuwe grote uitdagingen voor de deur. Gepland, dit keer. Gelukkig. Hieronder verklaren we graag de extra bedrijvigheid die in het gebouw voelbaar is.

sluiting22

Nieuw bibliotheeksysteem

Uitlenen, innemen, leners inschrijven en een collectie beheren ... dagelijkse kost voor elke bibliotheek. Er is goede informatica nodig om te zorgen dat dat allemaal vlot verloopt. In Vlaanderen wordt al een tijd gewerkt aan een eengemaakt systeem. In 7 zogenaamde “migratiegolven” worden de verschillende lokale en provinciale bibliotheeksystemen vervangen door 1 modern, gemeenschappelijk systeem. Dit kan de samenwerking tussen bibliotheken versterken, komt de dienstverlening ten goede en maakt onderhoud efficiënter en goedkoper. Ondertussen surft ook Bib Willebroek mee op de nieuwe golf.

Zelfuitleenbalies

Niet alleen voor het personeel wordt dit allemaal een hele aanpassing, ook de bezoekers zullen voor een nieuwe manier van “bibliotheekgebruik” staan. Zo zal het uitlenen en innemen in de toekomst aan een zelfuitleenbalie gebeuren. Uiteraard blijft het personeel ter beschikking om de bezoekers verder te helpen. Beter zelfs: door het “gewone” boekenverkeer te automatiseren, komt er ruimte vrij om bezoekers met andere zaken sneller en nog beter bij te staan (boekstart, inschrijven voor activiteiten, vragen beantwoorden, kopiëren en afdrukken van documenten, hulp bij internet, opzoeken en het achter de schermen verder werken aan de belevingsbib  …). De bib is immers veel meer dan enkel het lenen van boeken.
Het zelfuitleensysteem wordt geïnstalleerd in april.

Sluiting

Een nieuw bibliotheeksysteem invoeren: da’s heel veel werk. Vele duizenden boeken, cd’s, strips, films, … moeten worden overgezet. Bijna al onze materialen in de collectie (ruim 50.000, magazijn werd niet meegerekend) kregen elk afzonderlijk ook een nieuwe “tag” (een fysiek label) om met de zelfscan te kunnen werken. Nu komt het moment dat het nieuwe zelfuitleensysteem geïnstalleerd wordt. Om dat allemaal goed te laten verlopen, zal de bibliotheek gesloten zijn van 4 tot en met 9 april.

Nieuwe inrichting

Ondertussen hebben jullie ongetwijfeld al enkele wijzigingen gezien. Zo is er een pak meer groen (planten) in onze bib aanwezig, is er een ruime houten leestafel gekomen (elektriciteitsvoorzieningen in de tafel worden nog aangesloten) en zijn er wat collectie-onderdelen (al dan niet tijdelijk) van plaats veranderd. Op dat elan gaan we verder. Er komt namelijk nog een nieuwe balie (nadat er eerst een tussenoplossing komt) en er zullen nog wat dingen verhuizen. Het zal er alleszins anders uitzien, en we hopen dat je er binnenkort van kan genieten!

Feest!

Het zijn dus drukke en intensieve maanden voor het personeel, maar iedereen staat te popelen om ook deze “challenge” tot een goed einde te brengen. En dan is het tijd om te feesten.
We hebben nog niets echt vaststaan, behalve het feit dat we jullie graag feestelijk willen verwennen dit jaar. We houden jullie alvast op de hoogte!

save the date